Recypark van Net Brussel: Twee nieuwe sites en een renovatie!

Date

Een beter onthaal

Recypark Buda
Recypark Buda, Maart 2024, ©Bruxelles-Propreté

Zoals enkele maanden geleden aangekondigd maakt het nieuwe Recypark Buda, gelegen langs de Vilvoordsesteenweg in Neder-Over-Heembeek, zich klaar om in de komende weken zijn deuren te openen. De werkzaamheden zijn net de laatste fase ingegaan en de infrastructuur zal zoals gepland op 25 maart haar deuren kunnen openen voor het publiek.

Voor een betere afvalsortering beschikt het Recypark Buda over 15 containers op de kade en een hergebruikzone. Voor het comfort van het personeel en de gebruikers is er een overkapping over het grootste deel van het terrein geplaatst.

Met twee onthaalpunten op de site biedt dit Recypark van 5000 m² het voordeel van een grotere ontvangstcapaciteit van de gebruikers en vermijdt het files op de weg. De drie rijstroken op de kades zorgen immers voor een vlotte doorstroming van het verkeer op de site.

Ondertussen zijn ook de werken aan het Recypark Demets, gelegen aan de gelijknamige kade in Anderlecht, de laatste rechte lijn ingegaan. Het is de bedoeling dat het in september 2024 opengaat voor het publiek.

Ook hier is de ruimtelijke organisatie van deze nieuwe structuur meer open en gebruikersgericht. Deze openheid omvat de zichtbaarheid vanuit de openbare ruimte, de bewegwijzering, een duidelijkere indeling voor de gebruikers, de inrichting van een hergebruikzone en de integratie van een skatepark op de site.  Het totale budget voor het project bedraagt enkele miljoenen euro's, waarvan de helft afkomstig is van het EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, waarmee de betrokkenheid van de Europese Unie bij ecologische en duurzame initiatieven wordt aangetoond.

Recypark Demets
Recypark Demets, November 2023, ©51N4E, Sepideh Farvardin

De komende opening van deze twee nieuwe installaties vindt plaats in een context van een intensief gebruik van de containerparken van Net Brussel. Ze kaderen ook in de inspanningen van het Brussels Gewest om het hergebruik te verhogen en om minder afval te verbranden. Bovendien zullen deze twee nieuwe sites de Brusselsen en Brusselaars een veel betere geografische spreiding van de inzameldiensten voor afval en materialen bieden.
 

Opschorting van de diensten van het Recypark Nord

Het Recypark Noord, gelegen in de Rupelstraat, vlakbij de Van Praet-brug, schort zijn activiteiten vanaf 25 maart 2024 op. Op die datum zal het niet langer mogelijk zijn om grofvuil en ander gesorteerd afval naar de site te brengen.

Deze opschorting heeft vooral te maken met de wens van Net Brussel om een verouderd Recypark te moderniseren, dat noch optimale ontvangstomstandigheden voor de gebruikers, noch ideale werkomstandigheden voor het personeel aan de kade bood.

Tijdens deze fase zullen de installaties kunnen worden gemoderniseerd om het publiek een comfortabelere omgeving te bieden en tegelijkertijd de werkomgeving voor de werknemers te verbeteren. Recypark Buda, gelegen in hetzelfde deel van het Gewest, zal het dus in dezelfde periode overnemen, met een ontvangstoppervlakte die tweemaal groter is.

In afwachting van de modernisering zal de site niet langer toegankelijk zijn voor het publiek, maar wel een belangrijke logistieke rol blijven spelen voor Net Brussel.